INNOWACJA: „MÓJ ORGANIZM, JAK ON DZIAŁA?”
Przede wszystkim zdrowy styl życia
Każdy człowiek powinien odżywiać się stosownie do wieku i swoich indywidualnych potrzeb.
W tym przypadku to przestrzeganie właściwej diety z niską zawartością tłuszczu, bez wieprzowiny, słodyczy i białego pieczywa stanowi swoisty priorytet sam w sobie.
Mając na uwadze wspomniane wyżej wytyczne, siódmoklasiści ze Szkoły Podstawowej im. Juliusza Słowackiego w Golinie podczas lekcji biologii (sprzed wprowadzenia nauczania online) poprowadzonych przez Agnieszkę Sołtysiak, zapoznali się z zasadami prawidłowego odżywiania się. W celu zobrazowania tego ważnego problemu, wykonali plakaty przedstawiające źródła, rolę oraz budowę składników właściwych zdrowym posiłkom.
Podsumowaniem tematycznych lekcji było przyrządzenie przez uczniów w domu, zdrowego posiłku oraz przeliczenie jego wartości energetycznej. Przygotowali je między innymi:
Jakub Jachnik (VII b)
- Krem z dyni z ciemnym pieczywem i kabanosami – 510kcal.
Aleksandra Szymańska (VII c)
- Koktajl z kiwi i malin – 485,20 kcal.
Fabian Piątkowski (VII c)
- Kotlety z soczewicy i surówka z kiszonej kapusty z marchewką - 375 kcal.
Wszystkie powyższe działania wpisały się w realizację założeń innowacji pedagogicznej „Mój organizm, jak on działa?”.
Agnieszka Sołtysiak